Protejează-te

http://www.dreamstime.com/stock-photo-colorful-summer-beachwear-image14832710Ghid de protecţie

Dr. Carmen Vinte,
Prof. Dr. George Sorin Ţiplica

“Este mai bine să previi, decât să tratezi” se aplică şi în cazul melanomului. Desigur, există factori de risc pe care nu îi putem schimba (antecedente familiale, tip de piele etc).

Putem controla însă expunerea la radiaţia solară. Ori de câte ori facem activitate în aer liber, ar trebui să ne protejăm de soare folosind îmbrăcăminte adaptată (bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi, pălărie cu boruri largi) din material cu ţesătura deasă, existând şi haine realizate special pentru protecţie anti-UV. Se recomandă ochelari de soare şi umbrelă de soare. În intervalul orar 10:00-16:00 intensitatea solară este maximă. Este recomandabil să aplicaţi crema de fotoprotecţie înainte de a vă îmbrăca, deoarece hainele nu vă protejează 100% împotriva arsurilor solare.

Cremele de fotoprotecţie se aplică cu 30 de minute înainte de a vă expune la soare şi aplicaţiile se reînnoiesc după 2 ore sau mai devreme dacă transpiraţi abundent, înnotaţi sau faceţi exerciţii fizice care antrenează o perspiraţie importanta. Cremele de fotoprotecţie realizează o bună protecţie începând cu un indice SPF 15. Cremele de fotoprotecţie nu sunt recomandate pentru copiii cu vârsta mai mică de 6 luni. Se va evita expunerea directă la lumina solară a acestora.

Mijloacele de fotoprotecţie urmăresc înlăturarea riscului de arsură solară. A nu se uita că pielea bronzată natural sau artificial este o piele agresată.

Tipuri de piele

Dr. Sara Pishan,
Prof. Dr. George Sorin Ţiplica

Au fost descrise mai multe tipuri de piele. Una dintre clasificări se bazează pe cantitatea de pigmenţi existenţi. Pigmentul sangvin (hemoglobină) este răspunzător de coloraţia pe axa roşu – albastru, iar pigmentul melanic (melanina) este răspunzător de coloraţia pe axa alb-negru. Prezenţa pigmentului melanic conferă protecţie la dezvoltarea de leziuni canceroase cutanate induse de razele de lumină. O clasificare foarte utilizată în dermatologie este cea în care se urmăreşte răspunsul tegumentului la radiaţia UV.

Clasificarea tipurilor de piele (după Thomas J. Fitzpatrick)

  • Tipul 0: tegumentul fără pigment melanic (ex. albinoşi) de culoare roz, cu un număr mare de pistrui,cu sensibilitate extremă la soare, dezvolta arsuri dureroase, nu se bronzează niciodată.
  • Tipul I: tegumente albe palide, care întotdeauna se ard la soare, nu se bronzează niciodată şi au risc mare să dezvolte melanom.
  • Tipul ÎI: tegumente albe, de obicei se ard la soare, se bronzează cu dificultate şi au un risc mai mic de a dezvolta cancer de piele decât persoanele cu Tipul 1 de piele.
  • Tipul III: tegumente albe-măslinii, se bronzează treptat, uneori dezvoltă arsuri uşoare. Este tipul de piele foarte frecvent întâlnit în România.
  • Tipul IV: tegumente discret pigmentate, se bronzează cu uşurinţă, ajungând la o nuanţă maronie moderată. Rareori dezvoltă arsuri.
  • Tipul V: tegumente pigmentate rasial, de culoare maro închis, se bronzează foarte uşor, foarte rar se ard.
  • Tipul VI: tegumente pigmentate intens rasial, de culoare neagră sau maro foarte închis. Nu se ard niciodată.

UVA & UVB

Dr. NIRAJ GUPTA,
Prof. Dr. George Sorin Ţiplica

Există două tipuri de radiaţii UV care ajung în cantitate mai mare la nivelul solului: UVA (cu energie mai redusă) şi UVB (cu energie mai înaltă decât UVA). Cele două tipuri de radiaţii au efecte negative asupra pielii. Razele UVB determină de obicei leziuni la suprafaţa tegumentului: arsuri solare, tumori cutanate. Razele UVA penetrează în profunzime determinând şi afectarea fibrelor dermice manifestată, de exemplu prin îmbătrânire cutanată.

Pentru protecţia pielii faţă de radiaţia UV se folosesc metode mecanice de barieră – de exemplu obiecte de îmbrăcăminte, umbrele sau bariere chimice – creme fotoprotectoare. Din punct de vedere al compoziţiei, există 2 tipuri de creme:

  • creme fotoprotectoare cu componente organice: conţin ingrediente care sunt parţial absorbite în piele. Majoritatea cremelor de protecţie organice oferă protecţie doar împotriva razelor UVB;
  • creme fotoprotectoare cu componente anorganice: conţin pigmenţi minerali. Acestea acţionează ca o barieră fizică între piele şi razele soarelui şi au proprietatea de a le reflecta.

Ingredientele minerale nu sunt absorbite de piele şi de aceea cremele anorganice creează foarte rar reacţii alergice.

Cum să te bronzezi

Dr. Filis Demirgean,
Prof. Dr. George Sorin Ţiplica

Evident, este mai bine să se prevină apariţia decât să se trateze cancerul de piele. Unii dintre factorii de risc pentru melanom nu pot fi controlaţi. Un lucru care se poate schimba este volumul expunerii la razele periculoase ale soarelui sau la cele similare artificiale.

Tegumentele bronzate au fost considerate “la modă” în secolul XX, un echivalent pentru frumuseţe, sănătate şi atractivitate generală. Astăzi, această concepţie nu mai este la modă, bronzul fiind considerat un prim pas către cancerul de piele. Este, de asemenea, o cauză sigură pentru riduri şi alte manifestări de îmbătrânire a pielii. Nu exista bronz sănătos, aşa că este necesară protecţie faţă de razele solare şi, corolar, acceptarea culorii naturale a pielii. Totuşi, activităţile în aer liber fac parte din viaţă normală, de aceea se recomandă tuturor să se protejeze ori de câte ori există expunere la soare. Este important să se evite expunerea la soare între orele 10:00 şi 16:00 şi este utilă folosirea unei creme ecran solar cu un indice FPS 15 sau mai mare. Împreună cu o pălărie cu boruri largi şi ochelari de soare vor fi blocate 99% din radiaţiile ultraviolete ce ajung la nivel cutanat. Cremele ecran solar pot conţine avobenzonă, oxybenzonă, mexoryl, dioxid de titan sau oxid de zinc. Pentru rezultate bune este necesară aplicarea cremei ecran solar cu jumătate de oră înainte de expunerea la soare şi reaplicarea din 2 în 2 ore sau imediat după înot, baie sau exerciţii fizice grele.

Saloanele de bronzat cu ultraviolete artificiale îşi aduc aportul la creşterea riscului de dezvoltare a cancerului de piele şi melanomului. Se interzice copiilor utilizarea lămpilor de bronzat artificial. De asemenea, copii mai mici de 6 luni nu trebuie expuşi la lumina directă a soarelui. Cantitatea necesară de vitamina D – ce se formează în piele sub acţiunea radiaţiei UV şi contribuie la combaterea rahitismului – este sintetizată după o expunere la soare de 15 minute. Cremele ecran solar se pot aplica pe bebeluşi numai după împlinirea vârstei de 6 luni.