Plan national de diagnostic precoce, tratament si monitorizare a melanomului malign

Cancerul este o problemă de sănătate publică majoră atît la nivel global, regional cat şi naţional. Cancerul reprezintă deja principala cauza de deces în multe ţari cu venituri mari, dar şi o cauză majoră a morbidităţii şi mortalităţii în majoritatea ţărilor lumii. Ca grup de maladie, cancerul este cea mai importantă cauză de deces la nivel mondial, cu un număr de decese care depăşesc pe cele cauzate de boală cardiacă ischemică sau de orice alt grup de boli specifice.

Melanomul malign este o afectiune oncologica cu prognostic grav, evolutie rapida si durata de supravietuire limitata in special in stadiile avansate de boala. Incidenta melanomului este in crestere marcanta la nivel global si cu toate eforturile depuse pentru educatia sanitara a populatiei si depistare precoce, mortalitatea prin acest tip de cancer nu a scazut semnificativ. In Romania povara bolii prin melanom malign nu este semnificativa comparativ cu alte tipuri de cancer mult mai frecvente, dar are un impact important in dizabilitate prin anii potentiali de viata pierduti si supravietuirea extrem de scazuta.

In aceste conditii se impune gruparea si eficientizarea eforturilor factorilor implicati in preventia bolii, diagnosticarea pacientilor cu melanom, tratarea si managementul acestei afectiuni.

Nota

Acest proiect este o initiativa a SNMF (Societatea Nationala de Medicina Familiei) si FABC (Federatia  Asociatiilor Pacientilor cu Cancer) ca raspuns la nevoile pacientilor diagnosticati cu melanom avansat, in contextul unei patologii usor de diagnosticat in stadii primare dar cu o evolutie rapida, silentioasa si devastatoare.

Demersul va simplifica si urgenta managementul.  

Documentul a fost dezvoltat prin consultarea comitetului stiintific alaturat campaniei „Un viitor fara pata”, campanie de informare asupra melanomului avansat, si se bazeaza pe recomandari si practici clinice internationale adaptate specificului cultural si de organizare a sistemului de sanatate romanesc.

Descarcă documentul complet de aici.