Lansare campanie „Un viitor fără pată”

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer lansează campania despre melanom „Un viitor fără pată!“, prima iniţiativă de educare şi informare cu privire la prevenţia cancerului de piele derulată de o organizaţie de pacienţi în colaborare cu asociaţii de medici de renume. Campania, lansată cu sprijinul companiei de biofarmaceutice Bristol-Myers Squibb, îşi propune conştientizarea pericolelor cancerului de piele şi creşterea vizibilităţii subiectului melanomului.

Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, 1.121 de români au fost diagnosticaţi cu melanom malign al pielii, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei).

„Prin campania «Un viitor fără pată!» vrem să ne adresăm în special tinerilor, persoanele cu vârste între 25 şi 29 de ani fiind cele mai afectate de melanom. Vom organiza acţiuni speciale în toată ţara cu ajutorul studenţilor din Societatea Studenţilor la Medicină din Bucureşti, prin care vom încerca să îi învăţăm pe români să depisteze din timp semnele melanomului. Cazurile colegilor mei care au trecut prin această experienţă  sunt grăitoare“,

a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa. Astfel,  în fiecare an, aproximativ 1 milion de tumori de piele sunt diagnosticate, iar 4 din 100 de cazuri de cancere cutanate reprezint[ un melanom malign.

„Aproape 68.000 de cazuri de melanom sunt identificare anual în Europa, rata incidenţei fiind de 11,1/ 100.000 de persone. Dacă este diagnosticat precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% cazuri“,

a afirmat Rodica Cosgarea, medic primar Dermatovenerologie.

Incidenţa melanomului malign variază în Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an în țările mediteraneene la 12-20/100000 pe an în țările nordice și este în continuă creștere. În România, incidența a crescut în ultimii 25 ani  de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual.

Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă. Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a imperfecţiunilor cu ajutorul dermatoscopului.

„Melanomul este responsabil de numai 4% din toate cancerele cutanate, dar provoacă 80% dintre decesele cauzate de cancerul cutanat, astfel, melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer. Prognosticul este  extrem de rezervat pentru melanomul nerezecabil din stadiul III şi stadiul IV, 75% dintre persoanele afectate decedând în primul an de la diagnostic“,

a explicat Dan Jinga, şeful Departamentului de Oncologie de la Spitalul Universitar Bucureşti.